สำรวจการเกิดอาการเนื้อแก้วและยางไหลของผลมังคุดและพัฒนาวิธีการแก้ปัญหา
Survey of Flesh translucent Disorder in Mangosteen (Garcinia mangostana L.) and Development for Decrease Problem Practice
Survey of Flesh translucent Disorder in Mangosteen (Garcinia mangostana L.) and Development for Decrease Problem Practice
ชมภู จันที 1/ ศิริพร วรกุลดำรงชัย1/ อัจฉรา ศรีทองคำ1/ อัมพิกา ปุนนจิต2/
Chompoo. Jantee1/, Siriporn Vorakuldamrongchai1/ Ouchara Srithongkum1/ and Umpika Poonnachit2/
Abstract
Form surveys were conducted in 118 mangosteen orchards in 3 provinces (Rayong, Chanthaburi and Trad) of the major production area in eastern region of Thailand, during 2003-2005. The objectives were to investigate the factors affecting the occurrence and severity of flesh translucent and latex exudation, in order to develop and test the integrated management to reduce these disorders. The disorders were found in all production areas and ranged from 21.76 to 48.43% of total yield. The occurrence and severity of the disorder varied with the amount of rainfall during fruit development, soil type and orchard management. The symptom were more severe under the situation of long and continuously heavy rainfall in the orchards with poor drainage soil. The flesh translucent and latex exudation varied from 5.00 – 88.33% among soil types. Application of foliar fertilizer together with soil fertilization that contains calcium, at the appropriate developmental period was able to decrease those disorders 15.01% of total yield. The integrated orchard management by irrigation regularly during fruit development, foliar and soil fertilizer application containing Ca, well drainage after heavy rainfall and open canopy pruning to allow good aeration can reduce the symptom.
บทคัดย่อ
1/ ศูนย์วิจัยพืชสวนจันทบุรี ต.ตะปอน อ.ขลุง จ.จันทบุรี 22110
1/ Chanthaburi Horticultural Research Center (CHRC), Khlung, Chanthaburi , 22110
2/ คณะผู้แทนถาวรไทยประจำองค์การการค้าโลก
2/ Mission of Thailand to the WTO
สวัสดีครับ พี่ๆ ตอนนี้ทำเรื่องเนื้อแก้วกับยางไหลไปถึงไหนแล้วครับ
ตอบลบผมว่าน่าจะเกี่ยวกับ การเปลี่ยนแปลงอย่างกระทันหันของสภาวะน้ำ
ในเนื้อมังคุดและท่อน้ำยางน๊ะครับ
และอีกปัจจัย คงจะเป็นความแข็งแรงของโครงสร้างพื้นฐานของเซลล์เนื้อมังคุดและเซลล์ท่อน้ำยาง
krissdapon@hotmail.com